Kvalitet och varumärkeshantering del 2
Min sambo är från Västeråstrakten, eller en bit utanför för
att vara mer precis, vilket gör att vi är på besök i Västerås skapligt ofta. På
många av dessa besök genom åren har vi passat på att besöka systembolaget i
Erikslund där de har produkter från både Strömsholmsbrygghus (som numera ligger
i Köping) och Hantverksbryggeriet från Västerås. Hantverksbryggeriet har en hel del riktigt riktigt bra saker i sin
portfölj. Bland annat Baronen som i mina ögon är Sveriges bästa barley wine.
Årgång 2008 var magisk. Det jag hann smaka av 2009:an på diverse festivaler
innan de sålde hela batchen till USA likaså. Den som släpptes för någon månad
sedan bryggd 2010, har potential, men behöver nog till vintern på sig innan den
blir lika bra som sina föregångare.
Dessutom har de Kosacken, en imperial stout som lätt
kvalificerar sig i toppskiktet av de svenska bryggeriernas försök av denna
stil.
Bödeln är hantverkbryggeriets tolkning av en IPA, även om
jag inte kunnat säga att den är toppklass, så är det en väldigt bra IPA.
Eftersom lokalpatriotism kan smitta (Sambon har exempelvis
bott i Wolverhampton och håller då givetvis på Wolves, vilket smittat av sig på
mig. Satan hon har förvandlat mig till Englands svar på hammarbyare) blev jag
väldigt glad när hantverksbryggeriet förra våren fick en lite större lansering
på systembolaget. Bödeln skulle ut i 6000 exemplar till de lite större systembolagsbutikerna,
de såkallade T5, och säljas för 29:90kr per styck. Jag var jublande glad.
Äntligen skulle fler få testa öl från detta rätt så fantastiska bryggeri. När dagen för släppet kom köpte jag själv 4
flaskor i Stockholm att ställa till de 2 flaskor jag redan hade hemma som var
köpta i Västerås. Med spänning väntade jag på att de första reaktionerna på
Bödeln skulle dyka upp på internet från de olika ölbloggare jag följde. Nu borde snart hyllningskören komma, alla skulle få veta hur bra öl de gör på hantverksbryggeriet.
Första livstecknet på webben angående Bödeln kom på facebook.
Darren på www.beersweden.se skrev något i stil med att nu skulle han till att
öppna sin flaska och att hans förväntningar var stora (mina med på vad han
skulle tycka). Chocken blev gigantisk när han några minuter senare gjorde ett
facebookinlägg om att han hällde ut Bödeln i vasken, att den smakade så mycket
smör att den var helt odrickbar. Vad
hade jag missat? Hur kunde Darren inte gilla den? Jag hade inte känt några smörtoner i de Bödeln
jag druckit tidigare. Under de följande
dagarna kom det fler recensioner och de flesta (över 50%) nämnde dessa
smörsmaker och sågade ölen totalt. Jag drack under dessa dagar 4 av de totalt 6
Bödeln jag själv hade hemma och kunde inte hitta några smörsmaker, utan snarare
en trevlig IPA med behaglig beska. Åter började jag kraftigt tvivla på mina
egna smaklökar.
Tillslut återstod bara 2 av mina Bödeln och det var när jag tog
en av dem (som var inköpta i Stockholm och alltså var en del av den större
bolagslanseringen), som jag förstod vad "alla" menade med smörsmak.
Om jag skall försöka återge upplevelsen, så skulle jag gissa att du kan
återskapa smaken (varför man nu skulle vilja göra det) genom att ta en skapligt
avslagen Pripps blå lättöl och röra ner ett par rejäla matskedar med flytande
milda i det. Ingen beska, tunn kropp och bara smör/fettsmaker. Totalt vidrigt
och min tills dess vidrigaste ölupplevelse (Ölhunden har toppat den med en
vidrig blandning på BA folkis, men det är för en senare post).
Finns en hammarbyare i oss alla=)
SvaraRadera